Na het opstap- gesprek gaan we verder in mijn praktijkruimte thuis. Binnen een huiselijke sfeer hebben we veel mogelijkheden om wat we geleerd hebben voor ons dagelijks leven te oefenen en het eigen te maken.

Het coachen wordt afgestemd op de hulpvraag die door je kind en de ouders / begeleiders of leerkracht opgesteld is. Dit kunnen verschillende vragen zijn. Wanneer er meerdere hulpvragen zijn, kijken we welke hulpvraag de basis geeft voor de verdere ontwikkeling van het kind.

Mijn coachen bestaat niet alleen uit het geven van antwoorden. Mijn coachen is gebaseerd op  het stellen van vragen zoals: ‘Wat weet je nog wat er op school verteld is’ of ‘Wanneer merk je dat je boos gaat worden’ en  ‘Wat heb je dan nodig?  Om op deze manier vragen te stellen leert het kind na te denken over zichzelf, zijn handelen en hulp te vragen wanneer dat nodig is.

Het kind geeft zelf aan op welke trede van de ladder het probleem staat en natuurlijk waar het naar toe wilt groeien. De groei op de ladder wordt regelmatig bekeken om de vooruitgang  inzichtelijk te houden.

Na het opstapgesprek begin ik met een talentgesprek. Bij dit gesprek gebruik ik talentkaarten. Die helpen ons te ontdekken van welke manier van werken het kind blij wordt zodat hij lang bezig kan zijn en er heel tevreden op terug kan kijken. Als er bij het talentgesprek niet alle talenten zichtbaar worden is dat niet erg. Het is een groeiproces. Tijdens dit gesprek gebruik ik ook andere hulpmiddelen om een goed gesprek te voeren. Welke ik inzet is afhankelijk van het kind.

De coachmomenten worden heel divers ingevuld. Elke keer is het uitgaanspunt: de activiteit moet bij het kind passen en het moet aansluiten op de hulpvraag. Ook nu mag het kind zijn wensen kenbaar maken. Zoals eerder genoemd is het kind eigenaar van het proces. Wij nemen de problemen en de gekozen manier van werken serieus en sturen en begeleiden het zo dat er succeservaringen worden op gedaan. Deze successen gaan we in het dagelijkse leven oefenen zodat je kind een ‘potje veerkracht’ gaat ontwikkelen. Met dit gevulde potje kan de ‘wereld’ worden overwonnen!

foto bijgesneden ezels
20200119_173548
20200119_171542
20200119_165406
20200119_170035
20200119_180617